Kako da imaš lepe i negovane nokte bez odlaska kod manikira

Kako da imaš lepe nokte

Lepi i negovani nokti su ono čemu svaka žena teži. Zato je s vremena na vreme potrebno da priuštiš „generalku“ svojim noktima.

Ne moraš odlaziti kod manikirke da bi imala lepe i uredne nokte, već sve to možeš sama uraditi kod svoje kuće i uštedeti taj novac za druge potrebne stvarčice.

Nakon manikirskog tretmana kod kuće, tvoji nokti će odmah biti vidno drugačiji, ali da bi dugoročno sačuvala zdrave i lepe nokte, važno je da zadržiš zdrave navike. Neka tvoji nokti budu čvrsti, sjajni i lepi, čak i ispod laka za nokte.

Odvoji satićak ili dva i uživaj u davanju ljubavi i pažnje svojim noktima…

I. deo: Oblikovanje i nega noktiju

1. Prikupi sve što ti je potrebno

Potrebno je da pripremiš nekoliko „alata“ za rad. Možda ćeš na početku morati da uložiš malo novca da bi prikupila sve što ti je potrebno, ali vremenom će ti to što se sama brineš o svojim noktima doneti uštedu, jer nećeš morati da odvajaš svakog meseca za odlazak kod manikira.

Evo šta ti je sve potrebno:

 • grickalica
 • blok turpija za nokte
 • skidač laka za nokte
 • vata
 • krema za zanoktice
 • štapić za zanoktice
 • krema za ruke

2. Ukloni stari lak za nokte

Ako ti je na noktima ostao stari sloj laka za nokte, skini ga pomoću vatice i skidača laka za nokte.

1. Skinite lak sa noktiju

3. Uroni svoje nokte u činiju sa toplom vodom

Dovoljno je da držiš svoje prste u činiji sa toplom vodom 5 minuta, kako bi tvoji nokti i zanoktice omekšali i bili lakši za oblikovanje. Tako ćeš zanoktice lakše moći da potisneš ka nazad. Kada prođe tih 5 minuta, dobro obriši ruke i nokte sa suvim peškirom.

4. Oblikuj svoje nokte

Pomoću grickalice oblikuj svoje nokte kako želiš, samo nemoj previše da ih skratiš. Nakon grickalice, koristi turpiju za oblikovanje ivica kako bi zagladila njihov oblik.

Kada koristiš turpiju važno je da je pomeraš u jednom smeru preko vrha tvog nokta. Nemoj da je pomeraš napred i nazad u oba smera, jer ih to može oštetiti.

Izbegavaj skraćivanje noktiju sa turpijom. Uvek počni sa grickalicom, a potom koristi turpiju samo za oblikovanje.

Nemoj previše da skidaš ćoškove noktiju blizu nokatne osnove, jer ovo može uzrokavati urastanje, i to naročito na palčevima.

Skratite nokte

5. Sredi zanoktice

Nakon oblikovanja nanesi kremu za zanoktice na svoje nokte. Sačekaj oko 3 minuta, zatim koristi štapić za zanoktice kako bi lagano i nežno potisnula svoje zanoktice, tj sloj kože koji raste preko tvojih noktiju.

Ovo čini oblik tvojih noktiju mnogo lepšim, a i priprema ih za jednak sloj laka za nokte. Skini kremu za zanoktice kada završiš.

Nikada nemoj grubo da ih potiskuješ ka nazad i nikada nemoj da ih sečeš. Zanoktice imaju svrhu da spreče infekcije, a ukoliko ih odsečeš upravo to može da se desi. Sigurno znaš da ovo izuzetno može da bude bolno i da ti se pojavi ružno crvenilo.

6. Ispoliraj nokte

Koristi grubu stranu blok turpije, kako bi nežno prelazila preko cele površine tvojih noktiju u jednom pravcu. Zatim, pređi na malo nežniju stranu turpije i ponovi proces. Završi poliranje sa najfinijom stranom blok turpije, kako bi dala tvojim noktima sjaj.

Pripazi da ne stanjiš previše površinu tvojih noktiju. Poenta poliranja je da stvoriš glatku, sjajnu površinu.

Ispolirajte nokte

7. Operi ruke i nanesi kremu

Ovaj korak je važan kako bi očistila svoje nokte i hidrirala kožu. Ako ne želiš da lakiraš svoje nokte, tvoj manikirski tretman je završen. Ako ipak želiš, prebriši površinu svojih noktiju sa vaticom koju si prethodno natopila sa skidačem laka kako bi skinula višak kreme.

II. deo: Lakiranje noktiju

1. Pripremi sve što ti je potrebno za lakiranje

Iako sve što ti je potrebno za lakiranje noktiju može da bude samo bočica laka za nokte, tvoji nokti će izgledati još lepše ukoliko koristiš zaštitne proizvode za negu noktiju kako bi imala još lepši i trajniji manikir.

Evo šta ti je sve potrebno:

 • zaštitna baza za nokte
 • lak za nokte
 • lak za završni sloj
 • pamučna vata

2. Nanesi osnovni, zaštitni sloj baze na svoje nokte

Iako ovo može biti i bezbojan lak za nokte, svakako je mnogo bolja opcija ukoliko koristiš specijalizovani lak za negu noktiju koji štiti nokte i čini da lak traje duže.

3. Nalakiraj svoje nokte

Kako bi lakše nanela lak za nokte, prvo ga drži oko minut u svojoj ruci da se malo zagreje, potom ga promućkaj. Otvori bočicu i skini višak laka sa četkice.

Kako bi ravnomerno nalakirala nokte, počni sa vertikalnim nanošenjem laka duž sredine noktiju, potom nanesi lak vertikalno sa obe strane. Neka se lak potpuno osuši.

Pokušaj da budeš što preciznija, kako ne bi nalakirala svoju kožu. Biće ti od pomoći ako pritisneš blago četkicu. Tako će se ona raširiti i moći ćeš ravnomerno naneti lak na ceo nokat u što manje poteza.

Ako lak slučajno završi i na tvojoj koži, dok se još nije potpuno osušio, koristi vaticu da bi ga lakše uklonila.

4. Nanesi drugi sloj laka za nokte

Ovaj korak čini da boja laka izgleda intenzivnije i bogatije, pa čak i ravnomernije naneto na tvoje nokte. Nakon što se prvi sloj potpuno osuši, nanesi drugi sloj na isti način kao što si nanela i prvi. Sačekaj da se potpuno osuši.

5. Nanesi gornji zaštitni sloj

Sloj bezbojnog laka za nokte čini da lak za nokte traje duže i daje mu dodatni sjaj. Umesto bezbojnog laka za nokte, mnogo je bolja opcija da koristiš završni sloj laka za negu noktiju sa gel efektom ili mat efektom, ukoliko ne želiš da tvoji nokti imaju dodatni sjaj. Kada se ovaj završni sloj osuši, tvoj manikir je kompletan.

6. Poigraj se

Možda ćeš želeti da se oprobaš u umetnosti ukrašavanja noktiju. Možeš koristiti dodatne boje za zanimljive dezene. Evo neke atraktivne ideje:

Ideja za dekorisanje noktiju

III. deo: Kako da sačuvaš svoje nokte čvrstim, zdravim i sjajnim

1. Prestani da grickaš nokte

Ova loša navika koja je uglavnom posledica prikrivene nervoze, oštećuje i slabi tvoje nokte, pa ti i otežava da ih održiš lepim. Tvoji nokti ne mogu da narastu dugački i da budu jaki, ukoliko ih stalno grickaš. Pronađi drugi, produktivniji način da se izboriš sa stresom.

2. Nemoj koristiti aceton

Aceton će skinuti tvoj lak u trenutku, ali će takođe i oštetiti tvoje nokte. Ukoliko su tvoji nokti skloni krzanju i ako su suvi, aceton će pogoršati njihovo stanje.

Obavezno koristi skidač laka za nokte bez acetona. Možda neće tako brzo skinuti lak kao aceton, ali je definitivno mnogo bolji za tvoje nokte.

3. Zaštiti tvoje nokte od hemikalija

Hemikalije za čišćenje kuće su jako loše za tvoje nokte i kožu. Kada čistiš po kući, uvek koristi rukavice kako bi zaštitila svoje ruke. Ovo je naročito važno ukoliko koristiš neki izbeljivač i druge jače hemikalije za čišćenje.

Razmisli o tome da agresivne hemikalije za čišćenje zameniš prirodnim supstancama koje ne štete koži i noktima. Na primer, kombinacija sirćeta i vode je odlično rešenje za svakodnevno ćišćenje većine površina.

Takođe bi trebalo i da zaštitiš svoje ruke kada pereš posuđe. Tečnost za pranje posuđa isušuje, pa koristi gumene rukavice.

Perite suđe u gumenim rukavicama

4. Ne koristi svoje nokte kao alat

Ako koristiš svoje nokte umesto makazica, noževa i ostalih alatki, verovatno je da će ti se lomiti mnogo brže. Kako bi ih očuvala lepim i zdravim, nemoj da ih koristiš u situacijama gde mogu da se oštete ili da puknu.

5. Povremeno daj svojim noktima oduška od laka i gela za nokte

Lakovi i gelovi za nokte, naročito akril mogu biti izuzetno teški za nokte. Ove supstance sadrže hemikalije, i teško ih je ukloniti bez korišćenja dodatnih hemikalija.

Vremenom će tvoji nokti oslabiti i verovatno postati žuti, osim ako im povremeno daš oduška. Barem jednu celu nedelju svakog meseca budi bez ikakvog laka na svojim noktima.

Kako ti neguješ svoje nokte? Da li imaš neki dodatni savet koji nismo napomenuli?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × tri =