Koji tip šminkanja tebe čini srećnom?

Koji tip šminkanja tebe čini srećnom?

Ne, nećemo ti pričati priče o tome kako treba mnogo da se šminkaš da bi ti posle otišla na naš sajt i poručila još nešto od šminke što ti realno baš i nije toliko potrebno. Ako je šminkanje za tebe pravo mučenje, nećemo te ubeđivati kako to nije dobro za tebe i kako treba da se uklopiš u standarde lepote ili da ti treba još nešto dodatno što bi ti pomoglo da istakneš svoju prirodnu lepotu na koju si već ponosna… Znamo da te to nervira i da ti to svi pričaju.

Ovde ćemo pričati o osećanjima, prihvatanju, osuđivanju… A što je najvažnije, pričaćemo o ravnoteži i slobodi izbora.

Svi dobro znamo da je ravnoteža u svemu najvažnija. Preterivanje u bilo koju stranu nije dobro i pokazatelj je da je potrebno nešto promeniti. Možda ti se neće svideti ovo što pročitaš, ali čitaj samo ako si spremna da budeš maksimalno iskrena prema sebi i ako ti je tvoja sreća važnija od trenutne neprijatnosti.

Saznaj kom tipu šminkanja pripadaš i šta on govori o tebi.

Tip šminkanja 1: Bez šminke nigde ne idem!

Ne možeš da zamisliš život bez šminke

Treba brzo da skokneš u prodavnicu, a prva stvar koju pomisliš je da li si se našminkala i ako nisi, brzo odlaziš do nesesera da staviš makar maskaru. Odlaziš na bazen i obavezno nosiš vodootpornu šminku, a možda i veštačke trepavice.

Ako se prepoznaješ makar u jednoj situaciji, ti pripadaš velikoj grupi žena koje obažavaju da se šminkaju u svakoj prilici. Iako smo sigurni da izgledaš odlično sa šminkom, ipak, kao i u svemu, važno je pronaći zlatnu sredinu.

Svaka žena se u nekom periodu života suočava sa izazovom prihvatanja sebe. Zato je važno da zavoliš i prihvatiš sebe, čak i kada si bez šminke, i u svom ne tako zavidnom izdanju. Tek kada iskreno prihvatiš sebe takva kakva jesi, uvidećeš da ti šminka nije potrebna baš uvek, pa ni u velikim količinama.

Da, ona čini da se osećaš bolje i da izgledaš lepše, ali prihvati da si lepa baš takva kakva jesi, i bez šminke. A ako imaš partnera, on bi prvi trebalo da te podjednako voli i kada si našminkana i kada nisi, naravno, ako si našla onog “savršenog” koji ceni prave vrednosti.

Nije potrebno da potvrdiš svoju lepotu tako što ćeš se uklopiti u postojeće standarde lepote. Osim što ćeš prilično uštedeti na kupovini šminke, shvatićeš da nije potrebno preterati u šminkanju da bi se osećala dobro. Poenta je da se osećaš podjednako dobro i kada nisi našminkana i kada jesi. Kada počneš tako da se osećaš, onda je sasvim u redu da se našminkaš kada imaš potrebu, jer to činiš iz pravih razloga, a ne da bi popunila unutrašnji osećaj praznine.

Tip šminkanja 2: Volim život bez šminke

Za tebe je idealan život onaj u kome nema šminke

Da li šminka stvara u tebi odbojnost i najradije bi je izbrisala sa lica zemlje? Ne sećaš se kada si poslednji put stavila nešto od šminke, a ako i jesi to je bilo na nagovor mame ili drugarice? Prepoznaješ li se u ovome, dobrodošla u klub žena „život bez šminke“.

Ne možemo u potpunosti znati prave razloge zašto ne voliš da se šminkaš, niti ćemo sada nabrajati psihološke razloge zašto bi to moglo da bude. A ponajmanje želimo da učinimo da se osećaš loše i pitaš se šta nije u redu sa tobom.

Svako ima pravo na izbor da bude ono što jeste. Ako si zaista zadovoljna svojim izgledom i osećaš se komotnije kada nemaš šminku, u potpunosti te podržavamo, jer je najvažnije biti ono što jesi i biti srećan zbog toga. Ali, nije dobro za tebe da mrziš šminku i da osuđuješ one koje je nose. To ukazuje na to da nisi pronašla zlatnu sredinu u sebi i da vodiš istu bitku kao i one žene koje se šminkaju i kada idu na spavanje. Samo što je u pitanju drugi kraj štapa.

Onog momenta kada ti postane svejedno da li si nanela šminku ili ne i kada prihvataš ljude oko sebe takvima kakvi jesu, oslobodila si se unutrašnjeg pritiska i konflikta i pronašla potreban balans. Dalje je odluka na tebi da li ćeš se šminkati skoro pa nikad ili ponekad. Važno je da radiš onako kako se osećaš i da te to čini srećnom.

Tip šminkanja 3: Kad mi se hoće

Voliš da se šminkaš samo kada su neke prilike ili „kada ti tako dođe“

Reklo bi se da si ubola zlatnu sredinu ako ti je u redu i kada nisi našminkana, ali voliš i da budeš našminkana kada to poželiš. Ovo jeste sredina između prvog i drugog tipa žena, ali to ne znači da sa prvim i drugim tipom žena nešto nije u redu.

Važno je da se u svakom trenutku osećaš dobro sama sa sobom i da je to izbor tvoje duše, a ne praćenje standarda lepote i zadovoljavanje tuđih očekivanja.

Šta je zaključak?

Šminka nije oružje, a nije ni štit. Šminka nije fasada, niti nametnuto očekivanje. Šminku možeš koristiti da bi ti se divili, da bi se osećala sigurnije i moćnije, ali i da bi bila zadovoljnija sobom. Sa šminkom uvek postoji izbor, a na tebi je da odlučiš u koje svrhe ćeš je koristiti.

Šminkanje je tradicija, način izražavanja, ali i moćan alat koji svaka žena može da poseduje. Šminkanje te može približiti, ali isto tako i udaljiti od sebe.

Da li šminka ima sve ove osobine koje smo naveli? Naravno da nema.

Šminka je samo šminka. Ona je potpuno beznačajna sve dok joj ti ne daš željeno značenje. Ti si ta koja odlučuješ da li za tebe šminka predstavlja zatvor ili slobodu. Ona može biti tvoj simbol snage, ali i slabosti.

Ti odlučuješ kako da definišeš sve u životu i kako nešto želiš da vidiš. Koliko ima ljudi, toliko ima svetova na planeti, jer svako ima svoju mapu i svoj način gledanja na stvari. A, lepota je u oku posmatrača.

Možda ćeš odlučiti da ne nosiš šminku, ali ćeš i dalje biti sve ono što odabereš. Šminka tu neće promeniti ništa. Možeš bez šminke biti savršeno srećna i zaljubljena u život, baš kao i neko ko voli da se šminka svaki dan.

Ali, ako voliš da se šminkaš, pa makar i samo ponekad, K&P je tu da ti pomogne da pronađeš šminku koja ti odgovara.

Šta tebe čini srećnom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 6 =