Kako da konturišeš oči prema njihovom obliku

Kako da konturišeš oči prema njihovom obliku

Prema istraživanjima, preko 70% muškaraca prvo na ženi primećuje oči. Oči govore mnogo o nama, pa nije ni čudo što su toliko magnetski privlačne suprotnom polu.

Iako su svake oči same po sebi lepe, šminka ih čini još primamljivijima. Lako je napraviti njihov dramatičan izgled sa neobičnim sočivima, dobrom maskarom, lepo oblikovanim obrvama i veštačkim trepavicama. Međutim, senka za oči ti pruža najlakši način da istakneš, pa čak i da promeniš svoj oblik očiju.

Senka za oči je ustvari drugi alat za konturisanje

Bilo da želiš da poboljšaš tvoj prirodan oblik očiju ili želiš potpuno da ih transformišeš, konturisanje očiju predstavlja idealno rešenje. U osnovi je isti princip kao i kod konturisanja lica: delove koje želiš da suziš i da sakriješ prekrivaš sa tamnom nijansom, dok hajlajter služi da istakne.

Želiš da naučiš da konturišeš oči kao profesionalac? Nastavi da čitaš…

Priprema

Najčešći oblici očiju su bademaste, okrugle, sa spuštenim kapcima, “tužne” oči, sitne, uvučene, podignute i izbačene. Pre nego što počneš sa konturisanjem, potrebno je da otkriješ koji je tvoj oblik.

Podloga za senku za oči predstavlja prvi i ključan korak koji čini da tvoja senka satima stoji na mestu, da se ne nakuplja u naborima kapaka i čini njenu pigmentaciju intenzivnijom. Drugim rečima – ne preskači ovaj korak!

Magija konturisanja

Možeš da konturišeš tako što ćeš koristiti čitav spektar nijansi – od neutralnih tonova, tamnijih, pa sve do neonskih i glitter. Vodi računa o opštim pravilima senčenja i hajlajtovanja i tvoje oči će biti impresivne.

Najbolja je opcija da koristiš palete, jer su kompaktne i poseduju nijanse koje su tako dizajnirane da idu savršeno jedne sa drugima. Pronađi paletu senki koja sadrži sve nijanse koje su ti potrebne. Takođe, imaj pri ruci odličan ajlajner.

Pre nego što počnemo sa varijacijama konturisanja za svaki oblik očiju, važno je da napomenemo da ne postoje jasna pravila, već samo smernice. Kao i za svaku umetničku formu, tako i za šminkanje očiju ne postoje kruta pravila, jer tada sve ovo ne bi bilo toliko zabavno.

Ovo su samo sugestije koje ti mogu pomoći da otkriješ šta bi moglo biti najbolje za tebe. Imaš punu slobodu da dodaš svoju maštu i svoju individualnost i efekat će sigurno biti čaroban.

Pa da pređemo na konturisanje…

Okrugle oči

Ako imaš okrugle oči, nanesi srednje i tamnije nijanse preko sredine kapka, a koristi svetlije nijanse da istakneš (hajlajtuješ) uglove. Na taj način ćeš suziti svoj oblik očiju, baš kao i iscrtavanjem vodene linije olovkom.

Bademaste oči

Ako imaš bademaste oči, mnogi bi rekli da imaš idealan oblik. Sa ovim oblikom očiju možeš da isprobaš bilo koje konturisanje. Nećeš pogrešiti ako koristiš klasičnu tehniku konturisanja koja uključuje nijansiranje kapka sa srednje mat braon ili sivom nijansom (ne previše tamnom) i nanesi tamnije nijanse na spoljašnje uglove za isticanje bademastog oblika. Dobro sve izblendaj kako bi prelaz boja izgledao prirodno.

Uvučene oči

Ako imaš uvučene oči, odlično je rešenje da stvoriš “gradijentni” efekat sa senkama kako bi se dobio utisak dimenzionalnosti. Nanesi tamnije nijanse bliže liniji trepavica, nežnu neutralnu u sredinu i sjajniju ili “šimerastu” nijansu bliže svojim obrvama.

Spušteni kapci

Za žene sa spuštenim kapcima je najbolje da koriste srednje i tamne mat nijanse koje nanose jako nežno na kapke kako bi izbegle preterano šminkanje. Hajlajtuj unutrašnji ugao očiju, kao i kost ispod obrva. Vodi računa da su tvoje obrve uvek uredno sređene kako bi vizuelno dale što više prostora kapcima. Takođe, možeš da iscrtaš “vodenu” liniju oka sa svetlijom, nude olovkom.

Sitne oči

Za ovaj oblik očiju nije dobro koristititi tamne, pa je važno da se držiš svetlijih do srednjih nijansi, kao i da izbegavaš opterećivanje linije trepavica sa previše ajlajnera ili maskare. Možeš da koristiš svetliju senku duž donje linije trepavica da učiniš svoje oči vizuelno većima. Zatim, možeš da se poigraš sa “smokey” izgledom u nijansama kojima želiš.

Naša preporuka je da koristiš neke nežnije nijanse sive i bronzane. Postoje prelepe, manje napadne verzije “smokey eyes” šminke koje mogu izgledati podjednako sexy kao i tamnije.

Izbačene, krupne oči

Ovakve oči obezbeđuju više radnog prostora, pa možeš da se poigravaš. Srednje do tamnije nijanse izgledaju na ovom obliku očiju mnogo bolje dok svetlije nijanse mogu da učine da oko izgleda još veće nego što zaista jeste.

Možda ćeš želeti da naneseš olovku na vodenu liniju kapka, ali bolje je da to ne činiš, jer će tvoje oči delovati još krupnije. Nakon prajmera, možeš odmah naneti šimerastu senku preko celog kapka, a konturisati sa tamnijom senkom gornji deo kapka.

'Tužne' oči

Nanesi braon ili crni ajlajner blizu gornje linije trepavica i blendaj neutralnu senku preko kapka, ali samo na spoljašnje 2/3 oka. Ovo stvara lifting efekat.

Podignute oči

Nanesi tamniju senku ili ajlajner duž spoljašnjeg donjeg ugla oka, čineći spošljašnji gornji ugao nižim. Na taj način uravnotežićeš oblik. Nastavi šminkanje kapka sa srednje toniranom senkom i zatim hajlajtuj oblast ispod obrva. Takođe, tamniju senku možeš da naneseš ispod donje linije trepavica kako bi tvoje oči delovale krupnije. Ako želiš da istakneš tvoje podignute oči, nanesi ajlajner tako da vrh kod spoljašneg ugla bude iskošen ka gore.

Da li ćeš primeniti neki od ovih saveta? Možda neke primenjuješ nesvesno, po svojoj intuiciji? Ako imaš neke predloge i iskustva, slobodno ih podeli sa nama u komentarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − 5 =