Kako da zaštitnim lice od sunca pre šminkanja

Nasmejana devojka

Svi znamo da bi leti trebalo redovno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, jer sunce lako može oštetiti našu kožu. Međutim, pravila ostaju nejasna kada je u pitanju stavljanje zaštitne kreme zajedno sa šminkom.

Ovo nas zbunjuje i donosi mnogo pitanja… Koji nivo zaštite mi je zaista potreban? Da li je potrebno ponovo naneti zaštitnu kremu na lice s vremena na vreme? Da li mi je dovoljan SPF (faktor zaštite) koji sadrže neki tečni puderi? Da li je potrebno da nanesem kremu za sunčanje ispod šminke? Mogli bi da nastavimo sa ovakvim pitanjima u nedogled.

Ovo su saveti njujorškog dermatologa dr Brus Katz…

Koji SPF (faktor zaštite) nam je potreban?

Nanosenje kreme sa zastitinim faktorom

Sasvim je dovoljan zaštitni faktor 30. Zaštitnu kremu SPF 30 je potrebno naneti ravnomerno na lice i telo i razmazivati je sve dok je koža ne upije. Za UVA i UVB zaštitu, važno je da pronađemo kremu sa ova 3 sastojka:

  • Cink oksid (Zinc Oxide)
  • Titanijum dioksid (Titanium Dioxide)
  • Avobenzon (Avobenzone)

Cink oksid i titanijum dioksid predstavljaju prirodne zaštitnike od sunca, a ne hemijske. Ako imaš osetljivu kožu, potrebno je pronaći zaštitnu kremu koja sadrži sva ova tri sastojka, jer je najmanja verovatnoća da će oni iritirati tvoju kožu. Oni obezbeđuju prirodnu barijeru zaštite od sunčevih štetnih zraka, baš kao da nosiš masku.

Plus, ovu kremu možeš da nosiš i ispod šminke. Takođe, nemoj da zaboraviš da je naneseš na vrat i na uši.

Ali, moj puder u sebi već sadrži zaštitni faktor!

Iako tvoj puder već sadrži zaštitni faktor u sebi, to jeste bolja opcija, ali nije dovoljno dobra da bi se oslonila samo na to.

Često se dešava da šminku ne nanosimo ravnomerno i dešava se da se ona skine nakon nekog vremena, smanjujući tako optimalnu pokrivenost. Zato je najbolje da prvo namažeš na lice zaštitnu kremu ispod šminke, a osim toga ona će ti pružiti i bolju osnovu za dalje šminkanje.

Takođe, dr Brus Katz savetuje da se sačeka nekoliko minuta pre nanošenja tečnog pudera, kako bi koža dobro upila kremu.

Zbog svega ovoga, od sada bi tvoja nova rutina šminkanja trebalo da uključi i nanošenje zaštitne kreme ispod tvoje šminke. Takođe, nemoj ni da je štediš prilikom mazanja. Budi sigurna da si nanela ravnomeran sloj zaštitne kreme na svoje lice pre nego što naneseš bilo koji kozmetički proizvod.

Tečni puder INGRID Ideal Matt (304 Deep Bronze)

769,00 din 615,20 din

Savršeno mat našminkano lice vam je na dohvat ruke. Mineralni tečni puder INGRID Ideal Matt efikasno prikriva nesavršenosti, a pri tome pruža vašem licu neodoljivi mat izgled uz idealnu hidrataciju.

Šifra artikla: 5902026632669 Kategorije: , ,
Detaljnije

Tečni puder INGRID Ideal Matt (303 Dark Natural)

769,00 din 615,20 din

Da li već dugo maštate o savršeno našminkanom licu? Želite li tečni puder koji efikasno prikriva nesavršenosti, a pri tome pruža neodoljiv mat izgled uz idealnu hidrataciju? Tečni puder INGRID Ideal Matt dokazuje da se snovi ostvaruju, jer oduševljava svojim kvalitetom i postojanošću.

Šifra artikla: 5902026632652 Kategorije: , ,
Detaljnije

Tečni puder INGRID Ideal Matt (302 Light Sun)

769,00 din 615,20 din

Maštate li o savršenom mineralnom tečnom puderu koji je namenjen matiranju i hidriranju? Želite li da osim toga, on efikasno prekriva nesavršenosti na licu? Tečni puder INGRID Ideal Matt dokazuje da se snovi ostvaruju, jer oduševljava svojim kvalitetom i postojanošću.

Šifra artikla: 5902026632645 Kategorije: , ,
Detaljnije

Tečni puder INGRID Ideal Matt (301 Buff)

769,00 din 615,20 din

Ako maštate o savršenom mineralnom tečnom puderu koji je namenjen matiranju i hidriranju, a koji ujedno prekriva nesavršenosti na licu, vaša potraga je završena. Tečni puder INGRID Ideal Matt tečni puder oduševiće vas svojim kvalitetom i postojanošću.

Šifra artikla: 5902026632638 Kategorije: , ,
Detaljnije

Tečni puder INGRID Ideal Matt (300 Ivory)

769,00 din 615,20 din

Ako već dugo tražite mineralni tečni puder koji savršeno matira i hidrira vaše lice, a ujedno i prekriva nesavršenosti na licu, isprobajte tečni puder INGRID Ideal Matt.

Šifra artikla: 5902026632621 Kategorije: , ,
Detaljnije

Kada da ponovo nanesem zaštitnu kremu tokom dana?

Zavisi. Ako se puno znojiš ili plivaš, nanesi ponovo zaštitnu kremu za sunce na svaka 2-3 sata. Ali, ako se tvoje lice ne kvasi, tj. ako nije u dodiru sa vodom ili znojem, efikasna zaštita na licu može da izdrži 4-6 sati.

A sad sledi odgovor na pitanje koje te sigurno zanima…

Kako da ponovo nanesem zaštitnu kremu ako već imam šminku na licu?

Za maksimalnu zaštitu, zaštitne kreme bi trebalo nanositi direktno na kožu, ispod bilo koje šminke, druge hidratantne kreme ili bilo kojeg proizvoda za negu kože.

Naravno, možeš naneti zaštitnu kremu preko tvog pudera, ali bi najbolje bilo da možeš da ga skineš (spereš) sa lica i naneseš kremu ponovo na čisto lice. Međutim, malo žena će zaista ovo i da uradi, jer onda moraju stalno sa sobom da nose šminku i kremu.

Ako želiš da provedeš duži vremenski period na suncu, nanesi ponovo zaštitnu kremu na svakih nekoliko sati. Čak i ako preferiraš korišćenje tečnih zaštitnih krema, nemoj da te to ometa u ponovnom nanošenju preko tvog make-upa. Zaštita tvoje kože od raka je mnogo važnija od savršenog tečnog pudera.

Devojka uživa na suncu

Da li svaki dan nanosiš zaštitni faktor? Da li već primenjuješ ove savete? Da li si uopšte razmišljala o ovoj temi? Podeli svoje mišljenje i iskustva u komentarima ispod teksta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + 12 =