Konturisanje lica: Zaboravi na estetske operacije

Konturisanje lica

Konturisanje ili senčenje lica je relativno nov trend korektivnog šminkanja kod koga se nanošenjem tamnih i svetlih boja kamufliraju ili naglašavaju određeni delovi ili osobine lica. Pravilnim konturisanjem možete postići efekat oblijeg lica, užeg nosa, istaknutih jagodica, krupnih očiju i bezbroj drugih promena.

Konturisanje obuhvata dva dela: potamnjivanje delova lica nanošenjem kontura (tamnih nijansi) i posvetljivanje (hajlajtovanje) lica nanošenjem svetlih nijansi. Osnovno pravilo senčenja je da tamne nijanse sakrivaju, a svetle naglašavaju.

Važno je napomenuti da se ne senči svako lice na isti način. Kako svi imamo jedinstveno lice, tutorijali bi trebalo da pojasne principe i pravila konturisanja koje ćete prilagoditi svojoj strukturi lica. Zavisno od efekata koje želite da postignete, nanošenje kontura i hajlajta (svetlih nijansi) će varirati.

Kod najjednostavnijeg senčenja se koriste samo dve boje. Prva koja je za nijansu ili dve tamnija od Vašeg tena, i druga koja je za nijansu ili dve svetlija. Ovo je posebno važno za dnevnu šminku koja treba da deluje prirodno i neupadljivo. Veći kontrasti u nijansama se koriste uz večernju šminku ili ukoliko volite upadljivije senčenje.

Proizvodi za konturisanje mogu biti u kremastom ili praškastom obliku zavisno od Vašeg tipa kože i koja Vam vrsta šminke najviše prija. Važno je da se izvlačenje kontura radi matiranim proizvodima bez svetlucavih elemente jer oni reflektuju svetlo.

Četkice za konturisanje lica

Za konturisanje se ne koriste velike pufnaste četke, već četkice kojima precizno možete naneti konture i hajlajt. Odabir četkica za konturisanje i četkica za hajlajter zavisiće od toga da li koristite kremaste ili praškaste proizvode. Za kremaste proizvode koristite ravne četkice sa sintetičkim dlakama, a za praškaste mekane uglaste četkice.

Priprema lica za konturisanje

Nakon što ste oprali lice i naneli hidratantnu kremu, sledi nanošenje prajmera (podloge) za lice. Osim što pomažu da se šminka glatko nanese i bude postojana, podloge regulišu masnoću lica i sakrivaju određene nepravilnosti poput crvenila i sitnih bora. Nakon prajmera se nanose puder i korektor, i na kraju obavezno pažljivo blendujte šminku kako bi se postigao ujednačen ten. Ukoliko ste koristili tečni puder, pre konturisanja nanesite puder za setovanje da ne bi dolazilo do razmazivanja.

Određivanje oblika lica

Da biste znali koje delove lica treba da konturišete, potrebno je da utvrdite koji oblik lica imate. Nemojte brinuti ako se u potpunosti ne prepoznajete u jednoj kategoriji, važno je samo da razumete osobine različitih oblika lica i pravila konturisanja.

Najčešći oblici lica su ovalni, okrugli, srcoliki, kvadratasti (četvrtasti, kockasti) i pravouglasti, a osnovne razlike su u zaobljenosti lica, i u širini i visini čela, jagodica i brade.

  1. Ovalno lice ima oblik jajeta i smatra se idealnim oblikom.
  2. Okruglo lice ima oblik kruga, nema oštrih uglova i najšire je u visini jagodica.    
  3. Srcoliko lice ima tzv. oblik „obrnutog trougla“ sa širokim čelom i špicastom bradom.
  4. Kvadratasto (četvrtasto, kockasto) lice ima sličnu širinu i visinu kao i okruglo lice, samo što kod ovog oblika postoje oštre ivice koje je potrebno zaobliti.
  5. Pravouglasto (pravougaono) lice ima oblik uspravnog pravougaonika. Lice je upadljivo visoko i ima oštre ivice.

Oblica lica

Konturisanje lica

Kao što smo spomenuli, senčenje služi da se sakriju nedostaci i naglase lepi delovi lica. Kako se ovalno lice smatra idealnim oblikom, teži se da mu se drugi oblici što više približe. Ako zamislite ovalni oblik preko svog lica, sve što je izvan tog oblika trebalo bi senčiti konturama.

 

Određivanje oblika lica
Izvor: makeupbytinayong / Youtube

 

Konturisanje obraza

Da biste pravilno konturisali obraze i time istakli jagodice, zamislite liniju koja ide od vrha uha do ivice usne. Ova linija prolazi tačno ispod jagodične kosti.

Konturisanje obraza

Sada zamislite drugu liniju koja se uspravno spušta od zenice. Kontura se nanosi od uha do preseka ove dve linije. Obratite pažnju da naglo ne prekidate konturu, već lagano smanjujte pritisak četkice.

Konturisanje obraza

Konturisanje ovalnog lice

Kod ovalnog lica nema potrebe da se bilo šta prikriva, već se delovi lica samo ističu. Jagodice naglasite nanošenjem konture ispod jagodične kosti. Hajlajter nanesite na čelo, predeo ispod očiju, duž nosa i na bradu. Kada završite konturisanje, najvažnije je da pažljivo izblendujete boje četkom ili sunđerom za blendovanje.     

Konturisanje ovalnog lica

Konturisanje okruglog lica

Kako je širina i visina okruglog lica slična, senčenjem je potrebno suziti širinu lica. Ovo se postiže nanošenjem kontura na slepoočnice i spoljni deo obraza kao na slici. Hajlajter nanesite na sredinu čela, ispod očiju, duž nosa, i na bradu kako biste dodatno izdužili lice.

Konturisanje okruglog lica

Konturisanje srcolikog lica

Kod srcolikog oblika je potrebno suziti gornji deo lica i zaobliti bradu. Nanesite konture na spoljne ivice čela, slepoočnice i na obraze kao na slici. Ukoliko imate špicastu bradu, nanesite jednu konturu na ivicu brade kao na slici kako biste je zaoblili. Hajlajter nanesite ispod očiju, na sredinu čela, niz nos i na sredinu brade da biste izdužili lice.

Konturisanje srcolikog lica

Konturisanje kvadratastog (četvrtastog, kockastog) lica

Kod ovog oblika lica je potrebno ublažiti oštre ivice čela i vilice. Nanesite konture na gornje uglove čela, ispod jagodičnih kostiju i na ivicu vilice kao na fotografiji. Hajlajterom povucite uspravne linije duž sredine čela, nosa i brade da biste izdužili lice. Hajlajter nanesite i ispod očiju.

 

Konturisanje pravouglastog (pravougaonog) lica

Kod ovog oblika je potrebno smanjiti visinu lica i zaobliti oštre ivice. Nanesite konture duž gornje ivice čela, ispod jagodica, na donju vilicu, i na vrh brade kao što je prikazano na slici. Hajlajter nanesite na čelo, ispod očiju, duž nosa, i na bradu blizu donje usne.

Konturisanje pravougaonog lica

 

Ingrid paleta za lako konturisanje lica

Sva navedena uputstva treba da prilagodite svom lica. Stručnjaci preporučuju da početnici koriste kremaste palete za konturisanje jer se lako nanose i blendaju.

Ingrid Cosmetics je svojom paletom Ideal Face Contouring Cream obezbedio i početnicima i iskusnima idealan proizvod za konturisanje lica. Paleta je pogodna za sve tipove kože i sadrži tri proizvoda u jednom pakovanju:

  • tamni kremasti puder za konturisanje
  • svetli kremasti puder za konturisanje
  • kremasti hajlajter sa šimerom

Boje su postojane i dugo ostaju na licu zbog čega je ovo jedan od najprodavanijih Ingridovih proizvoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kozmetika & Parfemi (@kozmetikaiparfemirs) on

Napišite nam u komentarima svoja iskustva u senčenju lica. Da li ste otkrili neki trik koji biste preporučili drugima? Koliko Vam je vremena trebalo da savladate umetnost konturisanja?

Ukoliko nas još niste zapratili na Instagramu, čekamo Vas na nalogu @kozmetikaiparfemirs. Podelite sa nama kako ste se našminkali Ingrid proizvodima korišćenjem hashtaga #kozmetikaiparfemirs. Iščekujemo da vidimo Vašu kreativnost!

Srećno šminkanje!

Vaš K&P
Pogledajte spisak prodajnih mesta širom Srbije. Da bi Vam proizvodi stigli brzo na kućnu adresu, naručite ih u našoj online prodavnici. Online narudžbine možete platite putem uplatnice, pouzećem ili platnim karticama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sedamnaest + tri =