Podton kože određuje koje boje treba da izbegavaš

Ton i podton kože

Iako se kao smernica za kupovinu šminke obično spominje ton kože, on nije toliko važan pri odabiru boja. Značajne su, zapravo, one suptilne razlike u nijansama kože odnosno podtonovi kože. Podton je malo teže utvrditi, ali je najkorisniji oslonac pri odabiru savršenih boja, kako šminke tako i odeće. Nošenje boja koje ne idu uz tvoj podton zapravo postižu suprotan efekat – čine da deluješ umorno i manje atraktivno.      

Ton kože

Ton kože se lako vidi na prvi pogled i odnosi se na to koliko je koža svetla ili tamna. On je promenljiv i zavisi od toga da li si se sunčala, da li si umorna ili imaš akne.

Ton kože

Podton kože

Podton kože je značajniji i nikada se ne menja. On označava da li nijansa tvoje kože ide ka toplim ili hladnim bojama, ili je pak neutralna:

 1. topao podton (boja kože vuče na žutu, zlatnu ili boju breskve)
 2. hladan podton (boja kože vuče na rozikastu, crvenu ili plavičastu)
 3. neutralan podton (boja kože nema upadljive hladne i tople podtonove)

Podton kože

Koji je podton tvoje kože?

Uobičajeno, osobe koje lako pocrne imaju tople podtonove, dok one koje lako izgore imaju hladne. Postoji nekoliko načina da utvrdiš podton kože. Određivanje se uvek radi na prirodnom svetlu, nikako veštačkom, jer svako veštačko svetlo sadrži tragove toplih ili hladnih boja, pa nećeš saznati svoj pravi podton.

Test 1: Boja vena

Čula si verovatno da se za određivanje šminke gleda unutrašnji deo zgloba jer je mnogo manje izložen suncu nego lice. Prvi način da odrediš podton je preko boje vena kod ručnog zgloba. Da li su one plave, ljubičaste, zelene ili maslinaste boje? Na osnovu ove informacije određuješ svoj podton.

Određivanje podtona kože putem vena
 1. plave ili ljubičaste vene: imaš hladan podton
 2. zelene ili maslinaste vene: imaš topao podton
 3. ne možeš da odrediš boju: verovatno imaš neutralan podton

Test 2: Beli papir

Uzmi običan beli papir i stavi ga uz vrat (ne uz lica). Uporedi boju vrata i papirom. Da li tvoja koža deluje žućkasto ili rozikasto?

 1. žućkasta koža: topao podton
 2. rozikasta ili crvenkasta koža: hladan podton
 3. ne možeš da odrediš boju: verovatno imaš neutralan podton

Određivanje podtona kože uz papir

Test 3: Zlatni i srebrni nakit

Uzmi po jedan komad zlatnog i srebrnog nakita i naizmenično ih prislanjaj na vrat. Koji nakit ti bolje stoji? Da li je tvoja koža lepša uz tople nijanse zlata ili hladne nijanse srebra?

 1. zlatan nakit: topao podton
 2. srebrni nakit: hladan podton
 3. ne možeš da odrediš: verovatno imaš neutralan podton

Ukoliko još ne možeš da odrediš podton ili dobijaš različite rezultate, najverovatnije imaš neutralan podton. Ovo je sjajna vest jer neutralan podton ide uz sve boje i nećeš imati nikakvih ograničenja.

Koje boje šminke idu uz tvoj podton?

Kada si odredila podton, vreme je da vidimo koje ti boje najviše odgovaraju. Osnovno pravilo je da boja šminke treba da bude slična podtonu tvoje kože. Šta to znači? Topli podtonovi se slažu sa toplim bojama, hladni podtonovi sa hladnim bojama, dok neutralnim podotonovima odgovaraju sve boje. 

 1. tople boje: crvena, žuta, narandžasta
 2. hladne boje: plava, zelena, ljubičasta

Ovo ne znači da osoba sa toplim podtonom ne sme da nosi plavo, već da treba da odabere toplije nijanse plave. Isto tako, osobe sa hladnim podtonom treba da odabere hladnije nijanse narandžaste boje. Što više neka boja sadrži crvenu, žutu ili narandžastu, to je toplija, a što više sadrži plavu, zelenu ili ljubičastu, to je hladnija. 

Zelena i plava za podton kože

 

Moguće da će te na početku sve ovo zbuniti, ali kada savladaš prepoznavanje toplih i hladnih nijansi, znaćeš na prvi pogled da prepoznaš da li će ti boja šminke ili odeće odgovarati.

Ako želiš da oprobaš znanje, pogledaj nijanse Ingridovih tečnih ruževa i sjajeva za usne i napiši nam na Instagramu koji najviše idu uz tvoj podton.

Uživaj u svetu boja!

Pogledajte spisak prodajnih mesta širom Srbije. Da bi Vam proizvodi stigli brzo na kućnu adresu, naručite ih u našoj online prodavnici. Online narudžbine možete platite putem uplatnice, pouzećem ili platnim karticama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

jedanaest + 5 =