Šta dolazi prvo: Redosled nanošenja šminke

Redosled nanošenja šminke

Da li postoji pravilan redosled nanošenja šminke? Ovo je jedno od najčešćih pitanja u svetu lepote o kome se dosta raspravlja, čak i među profesionalnim šminkerima.

I mada još ne postoji jedinstven pristup, postoje smernice za najefikasniji redosled. Mi smo ih složili u preglednu čeklistu i dodali preporuke i trikove koje će ti dodatno olakšati ulepšavanje.

1. korak: Prajmer za lice i kapke

Nakon što si oprala lice i stavila hidratantnu kremu, nanesi podlogu (prajmer) za lice. Podloga ujednačava ten, olakšava nanošenje šminke i osigurava da šminka duže ostane na licu. Posebne formule podloga pomažu da se umanji crvenilo ili bore. Pročitaj opis svake podloge da bi odabrala najbolju za svoj tip kože. Postoji i podloga za kapke koja dodatno stabilizuje senku.

Preporučujemo:

2. korak: Tečni i kameni puder

Šminkanje započni nanošenjem tečnog ili kamenog pudera zavisno od tipa kože. Ukoliko je masnija, praškasti puder će ti bolje matirati lice. Ako ti više prija tečni, obavezno nanesi puder za setovanje opisan u 4. koraku. Tečni puder možeš naneti blenderom ili silikonskom četkicom sa kratkim dlakama koja neće upiti i razmazati šminku.

Preporučujemo:

3. korak: Korektor

Korektor se stavlja pre kamenog pudera, ali posle tečnog. Nanosi se na delove lica koje tečni puder nije potpuno pokrio. Ako imaš tamnije podočnjake, nanesi korektor u obliku slova V ispod očiju i naravno preko bubuljica i flekica.

Preporučujemo:

4. korak: Puder za setovanje šminke

Puder za setovanje može biti providan ili u boji. Služi za fiksiranje (setovanje) tečnog pudera i korektora, i sprečava njihovo razmazivanje. Upija višak masnoće i pravi ujednačenu mat površinu za dalje šminkanje.

Preporučujemo:

5. korak: Konturisanje i hajlajter

Konturisanje ili senčenje služi da istakneš delove lica koje voliš ili sakriješ one koje ne voliš kombinovanjem tamne i svetle šminke. Mnoge dame koriste bronzer za izvlačenje tamnih kontura, ali za pravilnije senčenje bolje koristi boje iz paleta za konturisanje. Hajlajterom i preciznim četkicama lako ćeš naneti svetle nijanse koje će istaći delove lica. Pogledaj vodič za konturisanje lica ukoliko se još nisi oprobala u senčenju.

Preporučujemo:

6. korak: Bronzer i rumenilo

Bronzer služi da doda toplinu licu, ali ga mnoge dame koriste i za konturisanje. Ako njime izvlačiš konture, koristi četkicu sa kraćim čvršćim dlakama za preciznost i vodi računa da je matiran. Ako ga nanosiš za preplanuli izgled, može da sadrži i šljokice. Rumenilo nanesi posle bronzera, ali odaberi boju koja ide uz tvoj podton kože.

Preporučujemo:

7. korak: Obrve

Pre senke ide doterivanje obrva. Popuni obrve olovkom, pomadom ili senkom da bi delovale gušće i punije.

Preporučujemo:

8. korak: Senka za oči

Ako još nisi nanela prajmer za kapke, sada je trenutak. On će olakšati glatko i ujednačeno šminkanje, a senka će duže ostati na mestu.

Preporučujemo:

9. korak: Ajlajner i maskara

Pre ajlajnera, očešljaj trepavice da bi ih pripremila za maskaru. Uz nekoliko trikova za nanošenje ajlajnera, preciznost ti više neće biti problem. Kada se ajlajner osuši, nanesi maskaru na očešljane trepavice.

Preporučujemo:

10. korak: Olovka za usne

Pre doterivanja usana, nanesi balzam. Šminka neće zapinjati, a usne će biti mekane i hidrirane. Definiši ivice olovkom a onda korektorom prekrij tamniju pigmentaciju oko usana.

Preporučujemo:

11. korak: Ruž i sjaj za usne

Ruž i sjaj idu na samom kraju. Da bi boja karmina duže trajala, nanesi preko ruža malo providnog pudera za setovanje.

Preporučujemo:

Napiši nam u komentarima koji se redosled šminkanja tebi najbolje pokazao.

Srećno šminkanje!

Pogledajte spisak prodajnih mesta širom Srbije. Da bi Vam proizvodi stigli brzo na kućnu adresu, naručite ih u našoj online prodavnici. Online narudžbine možete platite putem uplatnice, pouzećem ili platnim karticama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

dva × jedan =