6 stvari koje izbleđuju farbu za kosu

Želiš da tvoja farba za kosu bude dugo intenzivna? Saznaj kojih 6 šokantnih stvari mogu izbledeti tvoju boju

Ukoliko je tvoja kosa blanš plava, vatreno crvena ili ugljeno crna, sigurno želiš da tvoja boja traje što je duže moguće.

Možda misliš da si preduzela sve mere predostrožnosti da zaštitiš svoju boju, ali postoje opasnosti koje vrebaju tamo gde ni ne očekuješ.

Upravo ćeš saznati kojih su 6 najvećih pretnji boji tvoje kose…

1. Šampon za kosu

Šampon koji koristiš je kritičan za kvalitet boje tvoje kose. Možda nisi čula za opasne sulfate koji ulaze u kosu tretiranu bojom, uzrokujući razlivanje boje. Oni čak mogu i oštetiti prirodan protein tvoje kose. Ali samo zato što koristiš šampon bez sulfata, to ne znači da tvoja boja ne ide niz slivnik.

Mnogi šamponi na tržištu sa formulom bez sulfata ipak nisu toliko dobri da bi adekvatno sačuvali tvoju boju i nekada ona može da ostane intenzivnija u jedva 10 pranja.

Srećom, ipak postoje šamponi bez sulfata koji zaista jačaju kutikulu i pomažu da se očuva boja. Pa, kako da znaš da li je šampon bez sulfata zaista bezbedan?

Čitaj oznake na šamponima. Ako vidiš “Sodium C14-16 Olefin Sulfonat” ili “Sodium Xylene Sulfonate” na listi sastojaka, taj šampon je previše grub za tvoju bojom tretiranu kosu i ona će brže da bledi.

2. Opet šampon, ali druga priča

Kada je u pitanju šampon, ne radi se uvek o tome šta on skida, nego šta ostavlja na tvojoj kosi.

Mnogi šamponi imaju specijalnu formulu koja ostavlja sloj zaštitnog filma nakon svakog pranja i koji ne utiče dobro na tvoju kosu. Neki mogu čak izazvati da plavuše postanu žute.

Zato je generalna preporuka da izbegavaš  2 u 1 šampone koji sadrže silikone, kao i “biserne” formule (na engleskom je to oznaka: “Pearly” ili “Pearl”). Traži kristalno čiste šampone koji neće ostaviti ništa na tvojoj kosi.

3. Temperatura vode

Druga velika pretnja obojenoj kosi je temperatura vode. Pranje i ispiranje kose sa vrućom vodom širi kutikulu dlake, dozvoljavajući tako boji da se ispere.

Ovo je jednostavno rešiti – uvek peri i ispiraj kosu sa mlakom vodom, nikako vrućom.

Isto tako obrati pažnju i na kvalitet vode. Ako je u vodi visok nivo hlora, to će izmeniti kvalitet tvoje boje i sjaja.

4. Preparati za stilizovanje

Osim navedenih, postoje i drugi, neočekivani faktori koji opravdavaju ovaj strah od ispiranja i bleđenja boje.

Uobičajeni preparati za stilizovanje sadrže polimere, smole, silikone,.. koji mogu smanjiti intenzitet boje, potamniti je ili učiniti tvoju kosu šarenom. Takođe smanjuju sjaj i živost tvoje boje.

Srećom, možeš lako testirati svoj omiljeni preparat kako bi videla šta ostavlja na tvojoj kosi. Uzmi malo tvoje stilizujuće kreme, razmaži je po ogledalu i pusti je da se osuši. Ako ostavlja za sobom voštani sloj, isto to ostavlja i na tvojoj kosi.

Što se tiče raznih sprejeva za učvršćivanje kose, naprskaj malo spreja na beli papir i pusti ga da se osuši. Ako ostavlja žutu ili tamniju mrlju, imaće isti efekat i na tvojoj kosi.

5. Fenovi i pegle za kosu

Činjenica je da toplina utiče da boja bledi. Ako ne možeš da živiš bez svog fena za kosu ili bez pegle, potraži preparate koji mogu ubrzati ovaj proces.

Takođe, postoje i preparati koji štite kosu prilikom ovakvih tretiranja, ali treba da budu bezalkoholni. Ipak, najbolji savet koji ti možemo dati je da izbegavaš korišćenje ovih uređaja kad god je to moguće. Sušenje prirodnim putem je uvek najzdravije za tvoju kosu.

6. Okruženje

Još jedan rizik za tvoju obojenu kosu nalazi se izvan tvog doma. Zagađenost vazduha uticaće na kvalitet tvoje kose i boje. Zagađivači se mogu zakačiti na tvoju kosu i oštetiti je.

Sunce je takođe pretnja za tvoju kosu. UV zračenje može napasti molekule boje i uništiti ih, što može promeniti boju tvoje kose i čak oštetiti proteine u njoj, čineći je slabijom i poroznijom.

Zato, kad god si na suncu, zaštiti svoju kosu, baš kao što bi zaštitila i svoju kožu.

Nosi šešir ili koristi neki zaštitni proizvod za kosu sa UV filterom kako bi tvoja boja što duže ostala baš onakva kakva želiš da bude.

Ako želiš da imaš boju koja je kvalitetna i postojana, isprobaj jednu od 15 nijansi Venita Glamour farbi za kosu sa vitaminom C. Nalazi se u ekonomičnom pakovanju i poseduje koncentrovane mikropigmente koji prodiru duboko u kosu, dajući joj intenzivnu boju i sjaj.

Ofarbaj kosu u željenu boju, vodi se ovim savetima i tvoja boja će dugo biti postojana baš kao i prvog dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

osamnaest + 8 =