Vrste ajlajnera i zašto kupujemo pogrešne

Vrste ajlajnera

Engleski izraz “eyeliner” se odnosi na sve proizvode kojima se oči mogu “uokviriti”. Na tržištu postoje hiljade varijacija formula i boja i zaista je teško odlučiti se koji da kupiš ako ne razumeš razlike. Ono u čemu mi grešimo je da previše očekujemo od jednog ajlajnera. Ne nanose se sve vrste ajlajnera na ista mesta niti su pravljeni da postignu isti look.

Svi znamo da postoje tečni ajlajneri i olovke za oči, ali tačnija podela ajlajnera bi bila na tečne ajlajnere, gel ajlajnere, puder (“cake”) ajlajnere i olovke za oči.

Tečni ajlajneri

Tečni ajlajneri su se pojavili 1950-ih godina i brzo postali neizostavna šminka zahvaljujući glumicama poput Merlin Monro i čuvenom cat eye looku. Ovi ajlajneri se koriste za crtanje preciznih i oštrih linija, ali ne i za blendovanje. Imaju najintenzivniju boju od svih ajlajnera, a finiši se razlikuju od brenda do brenda. Važno pravilo je da se nikada ne nanose na vodenu liniju niti koren trepavica jer sadrže alkohol i druge sastojke koji iritiraju oči.

Tečni ajlajneri se prodaju u olovkama i bočicama, a apikatori mogu biti u obliku markera (flomastera), sunđera ili četkice.

1. Ajlajneri sa marker vrhom

Marker ajlajneri se najčešće prodaju u obliku olovke i zbog lakoće rukovanja se preporučuju početnicima. Imaju jaku pigmentaciju i ne koriste se za suptilniju šminku. Brzo se suše nakon nanošenja i ne razmazuju se. Da se olovka ne bi isušila, vodi računa da uvek dobro zatvoriš poklopac.

2. Sunđerast aplikator

Sunđerasti vrh ovog aplikatora je dug i fleksibilan pa je odličan za crtanje kreativnih dizajna. Potrebna je veća uvežbanost nego sa markerom, ali zato možeš izvući finije linije. Isto se brzo suši pa je često potrebno više prelaza da bi dobila željeni oblik i pigmentaciju.

3. Četkica

Četkice se koristi sa tečnim ajlajnerom u bočici. Formule variraju i mogu biti više ili manje mat, a mogu sadržati dodatke poput šljokica. Ovaj oblik tečnog ajlajnera zahteva najviše spretnosti pa se ne preporučuje početnicima.

Preporučujemo:

Gel ajlajneri

Gel ajlajneri se prodaju u posudicama a nanose četkicama. Zbog kremaste formule se ne suše tako brzo kao tečni ajlajneri što ti daje vremena da se igraš oblicima. Mogu se nanositi na vodenu liniju i koren trepavica i odlični su za smokey eyes look. Dobro se setuju i ne razmazuju se. Najčešći problem sa njima je isušivanje formule. Da bi ovo sprečila, okreni posudu naopačke dok se šminkaš.

 

Gel ajlajner

Puder (“cake”) ajlajneri

“Cake” ajlajner je zapravo presovan puder koji se koristi sa vlažnom četkicom. Izraz “cake” označava proizvode koji se “aktiviraju” dodavanjem drugog sastojka, obično vode. Puder ajlajner se najviše koristi za nanošenje boje na koren trepavica. Zahvalan je za korišćenje jer količinom dodate vode kontrolišeš gustinu proizvoda i intenzitet boje. Ne razmazuje se nakon što se osuši.

Cake puder ajlajner

Olovke za oči

Olovke su najzastupljeniji oblik ajlajnera. Najlakši su za rukovanje i najpraktičniji za nošenje. Olovke za oči su odlične za postizanje prirodnog i suptilnog looka. Zarezanom olovkom lako možeš da naneseš boju na koren trepavica a mogu se koristiti na vodenoj liniji ukoliko nije suprotno naglašeno.

Olovke se prave u različitim formulama pa mogu biti na bazi pudera, voska ili gela. One na bazi pudera su tvrđe i preciznije, dok su one na bazi voska i gela kremastije, lakše se nanose, ali su zato sklonije razmazivanju. Postoje i olovke označene kao kajal (kohl). Kajal je boja kojom  su stari Egipćani ukrašavali oči a koja se i danas koristi u Indiji i drugim zemljama. Ove olovke su mekše od voštanih i najviše se koriste za vodenu liniju i oko trepavica.

Olovke za oči su obično drvene, ali postoje i automatske plastične olovke koje se ne zarezuju. Njihov vrh je ipak manje precizan od zarezane drvene olovke ali su odlične za smokey eyes.

Preporučujemo:

Postojanost ajlajnera

Svaki ajlajner je drugačiji, a koliko će biti postojan zavisi od osobine proizvoda, ali i od naše kože. Ono u čemu se stručnjaci slažu jeste da prajmeri (baze) za senku pomažu u fiksiranju ajlajnera, posebno kod masnije kože. Ajlajneri se mogu dodatno setovati providnim puderom ili senkom u nijansi ajlajnera.

Preporučujemo:

Koje vrste ajlajnera najčešće koristiš i za koji look? Napiši nam u komentaru ili na Facebooku i Instagramu.

Tvoj K&P

Pogledajte spisak prodajnih mesta širom Srbije. Da bi Vam proizvodi stigli na kućnu adresu, naručite ih u našoj online prodavnici, a platite putem uplatnice, pouzećem ili platnim karticama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =